AK Parti büyük kongreye gidiyor. Türkiye’nin, AK Parti’den başka bir alternatifi olmadığı gerçeği, Cumhuriyet Halk Partisi’nin mevcut durumuna bakınca daha da netleşiyor.
Ancak CHP’nin kötü yönetimi, AK Parti’yi reformcu kimliğinden uzaklaştırıyor mu? Bunu şu benzetmeyle açıklayabiliriz: Anadolu takımları, İstanbul’un büyük takımlarıyla oynadığında normal güçlerinin üzerinde bir efor sergilerler.
Önümüzde iki yol var: Ya AK Parti’yi CHP ile mukayese ederek politika üreteceğiz ya da büyük Türkiye’nin partisi olarak, dünyadaki iyi örneklerle kıyaslayacağız. Çoğu zaman, AK Parti’nin siyaset mekanizmasını mükemmel işlettiği yılları, herhangi bir başka ülke siyasetiyle karşılaştırma şansımız olmuyor. O halde, kendi geçmişimizle bugün arasında analitik bir bağ kurarak en iyiyi arayacağız.
Bu ülkenin iki yüzyıllık tarihini bilenler, AK Parti devrimlerinin doğrudan emperyalizme karşı verilmiş büyük bir mücadele olduğunu bilir. Önümüzde yine iki yol var: Ya siyasetin sığ sularında boğulacağız ya da bir adım geri çekilip, büyük davanın bir mensubu olarak, iki yüz yıl önce İngilizlerin dünyaya baktığı gibi geniş bir perspektiften bakacağız.
AK Parti, bir misyon partisi olarak kuruldu ve büyük oranda misyon sahibi kadrolar tarafından yönetildi. Bir iktidar partisinde, memurların ve siyasi esnafın, salt iktidar saikiyle hareket etmesi meşrudur. Asıl olan, ana kadronun misyonunu unutmamasıdır. Varsın insanlar iyi makamlara, iyi imkanlara sahip olsun. İktidar, zorunlu olarak mevki de servet de üretir ve bunun helal yoldan elde edilme imkânı vardır.
AK Parti kongresi şekillenirken, herkesin öncelikle durup, gerçekleştirdiği devasa devrimlere bir göz atması gerekiyor. Daha sonra, bu devrimlerin olası bir CHP hükümeti tarafından, küresel güçlerin eliyle altı ayda berhava edilebileceği gerçeğini göz önünde bulundurarak, var olan değerlere sıkı bir şekilde sarılmalı ve bu devrimleri kalıcı hale getirecek yeni vizyonlar ortaya konmalıdır.
AK Parti’nin önünde iki büyük reform konusu daha duruyor. Birincisi, çok da anlaşılır bir mesele gibi görünmüyor. AK Parti, 2002’de iktidara geldiğinde bozuk bir düzen devraldı ve bu düzeni revize etti. Yaptığı reformlarla devleti adeta saat gibi işleyen bir mekanizmaya dönüştürdü. Ancak, geçen uzun yıllar, darbe girişimleri ve dış politikadaki artan sorumluluklar nedeniyle, AK Parti’nin saat gibi işleyen devlet mekanizması, yeniden bürokrasinin eline düşmek üzere.
Türkiye Cumhuriyeti devleti, kurumsal yapısı tam anlamıyla oturmuş bir devlet değildir. Siyaset güçlü olduğu zaman bürokrasi işler, ancak siyaset gücünü kaybettiğinde ve üretimi durduğunda, taşradaki memur ayağını uzatır, “bugün git, yarın gel” devri başlar. Ya da, AK Parti öncesinde olduğu gibi, işler rüşvetle çözülmeye başlanır.
CHP kurultayında ortaya atılan delege satın alma iddiaları ve siyasetin finansmanı için bir belediye başkanının iki yüz milyar lira gibi bir kaynağa sahip olabileceği iddiası, devlet mekanizmasının sağlıklı işlemediğinin kanıtıdır.
Gelişmiş Avrupa ülkelerinde üç kuruşun bile hesabı sorulur ve devlet memurları buna göre disipline edilir.
AK Parti hükümetleri, yüzlerce alanda ekosistemler kurdu ve her birini mükemmel şekilde işletmektedir. Enerji, sağlık, savunma sanayi, ulaşım gibi alanlarda ciddi mesafeler kat edildi. Ancak, devletin büyük mekanizmasının işleyişinde eski alışkanlıklar yeniden nüksetmek üzere. Büyük bir devlet reformuna ihtiyaç duyuluyor.
Türkiye, büyük bir ülke ve büyük bir ekonomiye sahip. Geçen hafta kaleme aldığım “Uzak Doğu Seferi” başlıklı yazıda, Misak-ı Milli sınırları dışında oluşturduğumuz büyük atmosferi ele almıştım. Bu, tüm kıtalar için geçerli bir vizyon. Büyük bir devletimiz ve tüm dünyanın takip ettiği bir liderimiz var. Türkiye büyümeye ve gelişmeye devam edecek.
Türkiye koşar adım büyürken, vatandaşın devletle olan ilişkisi ve bireysel hakları açısından hukuki bir uyumsuzluk yaşanıyor. Burada bahsettiğim konu, Adalet Bakanlığı’nın teknik reformlarıyla sınırlı değil.
Devlet düzeninin yeniden şekillendirilmesi ve hukuk toplumuna geçiş, AK Parti’nin gelecekte gerçekleştirmesi gereken en büyük reform olacaktır. Bu reformlar, büyük AK Parti devrimlerini kalıcı hale getirecektir.
Birileri siyaseti küçümseyip “devlet, devlet” demeye devam etsin. Ancak devletler, doğru yönetildiğinde siyaset sayesinde var olur ve büyürler.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
devlet mekanizması kurallara bağlı olarak sistemik çalışmalı.sayın Erdoğan bıraktığında halimiz nice olur pisikolojisini aşabilmenin yolu sistemin saat gibi çalıştığı bir devlet yapılanmasıdır vesselam
Konuşurken liyakat diyenler nerede liyakatsızlar varsa bulup bürokrat yapıyorlar. Onlar da devlet için çalışmak yerine menfaat elde etmek için uğraş veriyorlar. Denetim yok, disiplin yok. Kanun var, uygulayan yok.
En büyük reform adalete dayalı ve ayrımcılığın sıfırladığı bir devlet düzeni tesis etmek olmalı. Bu konuda hükümete kırgınız.
Ülkemizin en başarılı olduğu sistem tıp bilimindeki TUS sistemi. sadece bilim soruluyor, kpss, ales , dil sınavları kaldırılmalı, sadece her branşa kendi branşından sorulardan oluşan sınav yapılmalı. Bu sınav yüksek lisans ve doktorADADA ESAS OLMALI.
Liyakata dayalı sisteme geçmek elzem
Aynen öyle. Bu asrın reformu olur. Bende şahsen kırgınım. Bizde bu ülkenin vatandaşıyız ve gavur değiliz müslümanız.
1000 yıllık devlet aklı diyoruz … ama hep aynı yerden devletten düzenden kamudan gol yiyoruz. Nasıl bir akıl tutulması bu 1000 yıldır yutuyor aynı zokaları. Çözüm basit ama kimsenin işine gelmiyor. ( Dijital gözetim, Fiziksel denetim………)
Kişilerin değil sistemin var olduğu bir düzene ihtiyacımız var.
Çok güzel tespitler inşallah ayağını uzatmayan birileri dikkate alır
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.